Hobbyvarken

Uw hobbyvarken: elke dag een feestmaal?

Een hobbyvarken in huis – of tuin – halen, is leuk! Zoals elk (huis)dier is het belangrijk om aandacht te besteden aan de voeding en het natuurlijke gedrag van het dier. Onze dierenarts Veerle geeft u enkele tips & tricks bij het houden van onze gerimpelde vrienden.

Alles start met een goed uitgebalanceerd voeder. Daarvoor zijn voeders, speciaal voor hobbyvarkens, beschikbaar. Deze voeders bevatten een hoog gehalte aan vezels en een laag eiwit- en vetgehalte. Als richtlijn bedraagt de dagelijkse hoeveelheid voeder zo’n 2-2,5% van het lichaamsgewicht. Groenten en fruit kunnen ook dagelijks gegeven worden aan uw hobbyvarken. Dit zorgt voor een extra bron van de nodige vezels en is een beloning voor het varken. Het voederen van keukenafval en etensresten van dierlijke oorsprong aan uw hobbyvarken is echter verboden (Europese Verordening 1774/2002), omwille van ziekten zoals de Afrikaanse varkenspest.

Omdat hobbyvarkens makkelijk overgewicht ontwikkelen, is het goed om hun voermomenten te combineren met hun natuurlijk wroetgedrag. Verstop daarom een deel van hun voeder, of wat groentjes en fruit, onder een hoopje bladeren of takken. Zo stimuleert u de beweging en geeft u ze extra voldoening in het uitvoeren van hun natuurlijk gedrag. Tweemaal per dag een halfuurtje activiteit houdt het hobbyvarken – en het baasje – in vorm!

Indien u nog meer informatie wenst, kan u altijd de masterthesis van onze dierenarts Veerle verder raadplegen.

Spoedhulp nodig bij varkens?

Bel ons op +32 14 37 86 21 of maak een afspraak