Verdoven koe verdovingsgeweer

Uw dier breekt uit: wat nu!!?

Soms kan het zijn dat uw dier zich niet laat benaderen, zelfs desondanks al uw verwoede lokpogingen en heerlijkste lekkernijen. Of erger, uw dier breekt uit op de openbare weg! Wat nu? Onze dierenartsen weten hier wel raad mee, en vertellen u kort wat u moet doen!

Verdovingsgeweer

Op onze praktijk hebben we een verdovingsgeweer met pijltjes. Dus als uw dier zich niet wil laten vangen, kunnen we u altijd te hulp schieten. Meestal betreft dit één van volgende scenario’s:

  • Uw dier is schuw en moet een (kleine) ingreep ondergaan, zoals bijvoorbeeld een wonde laten reinigen.
  • Uw dier verhuist naar een andere locatie, maar laat zich niet vangen.
  • Uw dier breekt uit, en belandt op de openbare weg.

Voornamelijk in het laatste geval is het belangrijk om zo spoedig mogelijk uw dierenarts te bellen voor een interventie. U bent namelijk aansprakelijk voor de eventuele schade die uw dier aanricht aan derden. Hierbij is het van cruciaal belang om het dier naar een plek te begeleiden waar het weinig verkeerds kan aanrichten. Dit moet zo sereen mogelijk gebeuren, d.w.z. niet roepen, niet tieren, geen onnodige gesticulaties, omdat dit het dier alleen maar stresseert. Hoe meer stress uw dier heeft, hoe trager de verdoving werkt, en hoe langer het duurt vooraleer uw dier tegen het canvas gaat!

Voorzie, indien mogelijk, enkele handdoeken, touwen, trailer/veewagen en spierballen. Het moeilijkste aan de procedure is niet het schieten, maar het immobiliseren en het begeleiden van het dier naar huis. Uw dierenarts geeft u ter plekke alle instructies, dus geen zorg!

Hieronder vind u een foto van een blonde d’aquitaine koe, die ontsnapt was uit haar wei en in het moeras van Westelbeers is gesukkeld. Met vereende krachten en gegipste duim is uiteindelijk alles goedgekomen. De koe bevindt zich intussen weer lekker thuis in de stal tussen alle andere collega’s!

Een succesvolle avond voor boer, koe en dierenarts!

Koe in moeras